על ההבדלים בין מצבר לגנרטור, כיצד הם פועלים ומתי נשתמש בכל אחת משיטות אלה לייצור אנרגיה חשמלית.
בכל מה שנוגע לפתרונות בעולם החשמל והאנרגיה, אנשים נוטים לעתים קרובות להתבלבל בין שני מונחים שונים שאמנם נראים קרובים אך הם שונים בתכלית, גם אם שניהם מסייעים בסופו של יום, לייצור של אנרגיה חשמלית. הכוונה שלנו היא בעצם למצבר ולגנרטור. אנו מוצאים גם את המצבר וגם את הגנרטור בכלי רכב שונים וגם כפתרונות לייצור חשמל בשטח – אך התפקיד שהלם הוא בכל זאת שונה, וראוי להבדיל ביניהם כדי שתמיד תוכלו לבחור במוצר שמתאים לכם.
אז מה מבדיל בין השניים?
- כיצד פועל המצבר – המצבר כשמו כן הוא – הוא צבור אנרגיה לאורך זמן ואז אפשר להשתמש בו להפקת אנרגיה. מדובר על תא אנרגיה שמתרחשות בו פעולות כימיות שונות – כמו למשל במצבר שנמצא ברכב שלכם. את המצבר אפשר לטעון באנרגיה חשמלית (וכך הוא גם נטען למשל בנסיעה עצמה) ולאחר מכן, בעזרת התאים האלקטרוליטיים שלו שנטענים – אפשר גם להפעיל אותו וליצור אנרגיה – כמו זו שמשמת אתכם להתנעת כלי הרכב שלכם. עם זאת, המצבר כמובן יכול גם לפרוק את כל האנרגיה שלו עד שלא ייטען מחדש, הוא לא יוכל לספק אנרגיה בחזרה.
- ואיך פועל הגנרטור – גנרטור פועל על עקרון שונה לגמרי מהמצבר. הבסיס של גנרטור הוא בעצם עשיית פעולה מכאנית (ולא כימית) בכדי לייצר אנרגיה חשמלית. בכדי לייצר פעולה מכאנית זו שהיא חזקה במיוחד, הגנרטור זקוק כמובן לדבר מה אשר יוכל להניע אותו. בחלק מהמקרים מדובר למשל על גנרטורים שמופעלים באמצעות מים או האוויר, אך כיום, מקובל להפעיל גנרטור באמצעות חומרי דלק שונים כגון סולר או בנזין, שנחשבים יעילים יחסית.
מתי נשתמש בכל אחד מהם?
מקובל מאד למצוא את המצברים בעיקר בכלי רכב כמובן, שבהם צריך למצוא פתרון להתנעה הראשונית והמצבר הוא מושלם לכך. גנרטור לעומת זאת, ישמש בעיקר לפתרונות של אנרגיה בשטח – למשל כאשר מפיקים אירוע בטבע, כאשר מעוניינים בגיבוי חם לרשת החשמל בבית, ועוד.