סטרטר הינו מנגנון חשמלי המאפשר למנוע הרכב לעשות סיבוב חשמלי וכך להתחיל לפעול. הוא מחובר ישירות למצבר, כך שאם המצבר תקין (אורות רכב וצופר פועלים כשורה), ייתכן שנדרשת החלפת הסטרטר. יש לוודא את תקינות המצבר, שהרי לא פעם, במצבים של מצבר חלש, הסטרטר לא מקבל מספיק חשמל. בנוסף יש לבדוק שהכבלים אינם רפויים או מנותקים. במאמר זה נלמד את הדרך להבחין האם זה מצבר או סטרטר.
ישנו פתרון זמני שעשוי לעבוד או לא לעבוד: "לדפוק" על הסטרטר בניסיון לשחררו. מעבר לכך, כדאי להביא את הרכב למוסך, שכן גם אם הצלחתם בסופו של דבר להניע, זה רק עניין של זמן עד שהסטרטר ידרוש החלפה. במקרה שלא ניתן לזהות בקלות את מקור התקלה, תיתכן בעיה בסטרטר שחשמלאי רכב יוכל לאבחן במקצועיות.
האם ישנן דרכים להאריך את חיי הסטרטר?
אין דרכים ממשיות לעשות זאת, שכן מדובר במנגנון אלקטרוני מורכב עם חלקים שמעצם פעולתם האינטנסיבית נשחקים לאורך זמן. עם זאת, רצוי לבדוק מדי פעם את תקינות המצבר, תוך שימת לב לכבלים מנותקים או רפויים.
רעשים בזמן ההתנעה
שימו לב לקיום רעשים לא רגילים בהתנעה; אם נשמע רעש חריג, יש לכבות את המנוע מידית כדי למנוע נזק רב יותר ולאחר מכן לפתוח מכסה מנוע ולנסות לזהות את מקור הראש. הרעש עשוי להופיע מסיבות שונות, כגון קפיץ שבור או פחם במערכת הסטרטר, מצבר חלש או נפילת מתח בין המתנע למצבר. חשמלאי רכב מוסמך יוכל לאתר ולתקן את התקלה לפני שתהפוך לבעיה של ממש ברכב.
האם ניתן להתניע את הרכב על-ידי בוסטר או כבל התנעה ולהמשיך בנסיעה?
ברכב מודרני, במידה שהמצבר מרוקן לגמרי, לא ניתן להמשיך בנסיעה מאחר שהמצבר המרוקן יפחית ממתח טעינת האלטרנאטור ברמה שלא תאפשר פעולה תקינה של המנוע. לעומת זאת, ברכב ישן קיימת אפשרות להתגבר זמנית על בעיית ההתנעה, בעזרת התנעה בדחיפה עם תיבת הילוכים ידנית ולהמשיך לנסוע, אך מומלץ בכל זאת לקחת את הרכב לחשמלאי רכב לאיתור התקלה ותיקונה במהרה.
אם אתה חושד בבעיה אפשרית בסטרטר – אפשר לבצע בדיקת סטרטר חינם דרך AcForCars